Friday, October 3, 2014

Çözüm sürecini olumsuz etkilemez


BUNU YAPAMAM Kİ BEN


HDP, görüşmenin başında anayasaya aykırılığı nedeniyle tezkerenin gündeme alınamayacağını savundu. AFAD’a ait yetkilerin tezkereyle kanunsuz olarak TSK’ya devredildiğini iddia eden HDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani, metnin Başbakanlık’a iadesini istedi. AK Partili Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ise “Bunu yapamam ki ben, hükümet burada. Şu anda bunu işlemden kaldıramam. Divan Başkanı olarak ne yapabilirim! Bu konuda yetkim yok” dedi. HDP’nin talebiyle usul tartışması açan Bahçekapılı, anayasaya aykırılık iddiasını reddetti.


Tezkere rahat geçti



DEVLET POLİTİKASI İTİRAZI


Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın çözüm süreciyle ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan ‘devlet politikası’ tanımını kürsüden yinelemesine CHP ve MHP itiraz etti. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Devlet politikası devletin tüm kurumlarını, tüm milleti kapsayan bir politika demektir. Böyle bir politikada Genelkurmay Başkanı’nın, konuyla ilgili bürokratların, Dışişleri Bakanları’nın sadece hükümete değil, muhalefet partilerine de bilgi vermesi gerekir. Bu sadece ve sadece hükümet politikasıdır. Davutoğlu-Erdoğan ikilisinin Türkiye’yi maceraya sürükleyecek politikasıdır” dedi. MHP Milletvekili Ali Uzunırmak da “Yasama çoğunluğunu ele geçirerek devlet politikası olarak lanse etmek çok yanlıştır. Biz de bu devletin parçasıyız, bu açılım politikasını tasvip etmiyoruz” dedi. MHP Milletvekili Mehmet Şandır da “Bunu deme hakkını nereden alıyorsunuz? Bu devlet yalnız sizin devletiniz mi? MHP’ye göre IŞİD, PKK, PYD küresel politikaların parçası olarak 4 parçalı Kürdistan’ın duvarlarını örmek, çatısını kurmakla görevlidir. Tehdit doğrudan Türk milletine yöneliktir” görüşünü savundu.


ÖCALAN’IN UYARILARI


HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Abdullah Öcalan’ın son görüşmede HDP heyetine aktardıklarını kürsüden okuyarak Meclis’e taşıdı. Öcalan’ın Kobani’yle ilgili uyarılarını vurgulayan Kürkçü, “Sakın ola ki ‘Tezkere geçmezse Kobani’yi görmeyiz’ diye bize yönelmeyin, böyle şeylere yeltenmeyin. Kimseden bir şey dileniyor değiliz. Kimse diz çökecek, haklarından vazgeçecek değil. Asla zorbalık karşısında, ikiyüzlülük karşısında, şiddet karşısında boyun eğmeyeceğiz” dedi. Kürkçü, Davutoğlu’nun sözlerine “IŞİD’i sağda solda değil, devlet evrakına IŞİD mührü basan memurlarınız arasında arayın. Sizsiniz IŞİD’ci” tepkisi gösterdi.


HER YERDE BARIŞ OLUR


Savunma Bakanı Yılmaz, tezkerenin kabulünün ardından, bir gazetecinin sorusu üzerine, “Tezkere, çözüm sürecini olumsuz etkilemez” diye konuştu. “Nasıl olumlu yansır?” sorusu üzerine ise Yılmaz, “İyi olur, her yerde sulh olur, huzur olur, barış olur” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk de Genel Kurul’da yaptığı konuşmasında, “Başbakan’ı uyarıyorum; bu tezkere dolayısıyla yurtdışına asker gönderilir, orada bir tek askerimiz can verirse bu tarihe geçmekle bitmez. Bu Başbakan’ı Yüce Divan’a götürür” dedi.


HEMEN ADIM BEKLEMEYİN


Kuliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Savunma Bakanı Yılmaz “Tezkereden sonra hemen bir adım beklemeyin” dedi. Bakan Yılmaz, Genel Kurul’da da sınır ötesindeki terörist tehditlerin geçen yıla oranla arttığını vurgulayarak şöyle konuştu: “PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir, IŞİD tehdidi her 2 güney komşumuzla da apaçık ortadadır. Bu tezkerenin amacı mümkün mertebe sınırlarımızda yaşanmakta olan çatışmaların ülkemize olan olumsuz etkilerini azaltmaktır. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun mevcudiyeti ulusal güvenliğimize yönelik apaçık bir risk, apaçık bir tehdit oluşturmaktadır. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nu korumak devletimizin asli vazifesidir.”




Hürriyet GÜNDEM



Çözüm sürecini olumsuz etkilemez

No comments:

Post a Comment