Wednesday, August 27, 2014

‘Restorasyon’ programda


DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, seçilmiş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan adayı olarak açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada vurguladığı “Büyük restorasyon dönemi” kavramı, hükümet programında ayrıntılı şekilde yer alacak. Programda yeni vurgulardan biri de Paralel yapıyla mücadele olacak.


BİRLİKTE TÜRKİYE’YİZ VURGUSU


Davutoğlu ve ekibi, AK Parti kongresi öncesinde iki ayrı çalışma yaptı. Haftasonu gruplar halindeki toplantılarda, bir yandan Davutoğlu’nun kongre konuşmasına altyapı hazırlığı yapılırken, diğer yandan hükümet programı revize edildi. Davutoğlu, kongrede yapacağı konuşma için haftasonu geniş bir ekiple çalıştı. Kendisine yapılan önerilere, “Kafamda bir konuşma var” diyerek yanıt veren Davutoğlu’nun, “Hepimiz birlikte Türkiye’yiz” vurgusu yapacağı öğrenildi. Davutoğlu’nun Türkiye’nin tüm unsurları olarak tanımladığı Türkler, Kürtler, Aleviler ve tüm etnik kökenlere konuşmasında atıf yapacağı belirtiliyor.


PARALEL YAPI DA GİRDİ


Hükümet programını revize eden ekip ise çalışmasını bölümler halinde yaptı. Programda köklü değişiklikler planlanmadığı, ancak paralel yapıyla mücadelenin ilk kez  programa gireceği öğrenildi. Hükümet programının yargı, anayasa, ekonomi bölümleri farklı ekipler tarafından revize edilerek, tek metine dönüştürüldü. Hükümet programının ana temelini ‘restorasyon’ kavramı oluşturuyor. Davutoğlu’nun ekibinden önemli bir kurmay, ‘restorasyon’la ilgili özellikle medyada yapılan “Yeni Osmanlıcılığın ilanı, Türkiye’yi İslam Devleti’ne dönüştürme, Cumhuriyet’e karşı devrim” gibi değerlendirme ve yorumların yakından izlendiğini belirterek, şunları söyledi:


PROGRAMIN TEMELİ


“Hükümet programıyla ilgili yoğun şekilde çalışıyoruz. Programın temelini ‘restorasyon’ kavramı oluşturacak, ayrıntılı bir şekilde yer alacak. Program TBMM’de okunduğunda, 2023 hedefleri, Türkiye’yi daha da ileriye götürmek için her alanda neler yapılması gerektiğini, hangi alanlarda giderilmesi gereken eksiklikler olduğunu, hangi vizyonla hareket edileceğine dair bilgiler yer alacak. Bunları gördüğünüzde, ‘Osmanlı’ya, İslam Devleti’ne geri dönüş’ gibi yorumların ne kadar gerçek dışı, aslı astarı olmayan değerlendirmeler olduğu da görülecek. Yeni hükümetin programında 90 yılın öncesine dönmek değil, 90 yıl boyunca hasar alan Cumhuriyetin, demokrasinin, dış politika stratejisinin ve ekonomi modelinin onarılması, eksikliklerinin giderilmesi yönünde somut adımlar sıralanacak. Program Meclis’te okunana kadar daha önceden ayrıntılı bir bilgi paylaşmayı düşünmüyoruz.”


3 UNSUR ÖNEMLİ


AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da, yeni hükümetin ana hedefini “güçlü ekonomi, güçlü savunma ve güçlü siyasi irade” olarak nitelendirdi. Ünal, “Yeni Türkiye ve Restorasyon Süreci” olarak adlandırılacak bu dönemi, 3 temel unsurun beirleyeceğini belirterek, “Paralel yapıyla mücadele, çözüm süreci, yeni anayasa. 12 yılda verilen tüm sözler tutuldu. Sadece yeni anayasa sözü hariç. 2015 seçimlerine giderken, millete ‘Anayasa sözümüzü tutmak için sizden yetki istiyoruz’ diyeceğiz. Sivil ve özgürlükçü  anayasa sözümüzü tutmak için oy isteyeceğiz”dedi.




Hürriyet GÜNDEM



‘Restorasyon’ programda

No comments:

Post a Comment