Sunday, August 17, 2014

91’inci yıla yeni yönetim


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin 18’inci Olağanüstü Kurultayı için 5-6 Eylül tarihlerini, kurultay salonu için ise Ankara ATO Congresium’u seçti. CHP Merkez Yönetim Kurulu, parti içi muhalefetin ‘Olağanüstü Kurultay’ talebine “Kurultayı ben toplayacağım” restiyle karşılık veren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında, Genel Merkez’de toplandı. Kurultay için ‘5-6 Eylül’ ile ‘13-14 Eylül’ tarihlerini masaya yatıran Kılıçdaroğlu ve kurmayları, “Kurultayı geciktirmeden yapalım, uygun tarih de 5-6 Eylül. CHP’nin kuruluşunun 91’inci yıl kutlamalarını da 9 Eylül’de Genel Başkanlığınızdaki yeni yönetimin ev sahipliğinde gerçekleştirelim” mutabakatına vardı. CHP yönetimi olağanüstü kurultayın öncesinde kapsamlı bir tüzük kurultayı yapmaktan ise vazgeçti. CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, olası tüzük değişikliği hakkında, “5-6 Eylül kurultayı, bir olağanüstü kurultaydır. Mevcut tüzükte pratikte yaşanan bazı aksaklıkların giderilmesi yönünde 1-2 adım atılacaktır. Kapsamlı değişiklik söz konusu değildir” diye konuştu.


KILIÇDAROĞLU GİTTİ, BEĞENDİ  
MYK’nın da onayını alan Kılıçdaroğlu, önümüzdeki günlerde verilecek kongre ilanı ile olağanüstü kurultay çağrısını resmileştirecek. CHP’nin 18’inci Kurultayı parti açısından mekansal bir ilke de sahne olacak. Ankara Arena’nın ve Atatürk Spor Salonu’nun, aralarında 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası’nın da olduğu bazı spor karşılaşmalarına ev sahipliği yapacak olması nedeniyle salon arayışına giren CHP Genel Merkezi, Ankara ATO Congresium’da karar kıldı. Kılıçdaroğlu, MYK toplantısı öncesi Ankara ATO Congresium’a giderek incelemelerde bulundu. 3 bin 107 oturma kapasiteli ana salonu bulunan merkez, tüm kullanım alanlarıyla birlikte CHP tarafından kiralandı. CHP bu tercihle, kurultayını kongre merkezine taşıyan ilk ‘kitle’ partisi olmuş oldu.

OLASI RAKİPLERİ

CHP’de kurultay tarihinin resmileşmesinin ardından gözler, Kılıçdaroğlu’na rakip olması beklenen isimlere çevrildi. Tüzüğüne göre kurultayda genel başkanlık yarışına katılabilmek için delegenin yüzde 10’unun imzasını almak gerekiyor. Kayıtlı 1180 delege olduğu göz önünde tutulduğunda, Kılıçdaroğlu’na rakip olmak isteyecek adayın, bunu resmileştirmesi için en az 118 delegenin imzasını divana teslim etme zorunluluğu bulunuyor. Kılıçdaroğlu’nun olası rakipleri arasında ise önceki gün düzenlediği basın toplantısıyla ‘kurultay’ çağrısı yapan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve İnce’den önce düzenlediği basın toplantısıyla ‘kurultay’ fitilini ateşleyen eski Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun isimleri geçiyor.


BAYKAL’IN DURUMU BELİRSİZ
Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise gelişmeleri ‘şimdilik’ izlemekle ve ziyaret ettiği parti örgütlerinde yaptığı açıklamalarla yetiniyor. Son olarak Bozüyük’te “CHP’nin üzerinde toz toprak ve kir olabilir. Şöyle bir temizlenelim, siz Cumhuriyet Halk Partisi’ni o zaman görün” diye konuşan Baykal’a “Aday ol” çağrısı yapılabileceği de konuşuluyor. Baykal’ın genel başkanlıktan istifasına neden olan sürece atıfla “Komploya verilecek ve gecikmiş en iyi yanıt, Baykal’ın geri dönüşünün desteklenmesidir” tezi savunuluyor. Baykal’ın aday olması halinde “Yeni bir toplumsal sözleşme” çağrısı yapacağı vurgulanıyor.


SAV’IN DELEGE GÜCÜ VAR
Halihazırda “300 civarında blok delege” desteği olduğu belirtilen eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav da gelişmeleri Kızılay’daki bürosundan izliyor. 30 Mart yerel seçimlerinde, belediye ve belediye meclis üyeliklerine yeniden aday gösterilmeyen kurultay delegeleriyle de temaslarına hız verdiği öğrenilen Sav’ın delege desteğini artırdığı belirtiliyor. Hakkında “Kim aday olmak istiyorsa, kapısından geçmeli” denilen Sav’ın genel başkanlık yarışı Kılıçdaroğlu lehine sonuçlansa dahi, 2012 kurultayında olduğu gibi Parti Meclisi listesini kendine yakın isimlerle delebileceği vurgulanıyor.


SARIGÜL PM’YE GİREBİLİR
İsmi olası CHP Genel Başkan adayları arasında geçen eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül için ise önümüzdeki kurultayda “Şansı yok” değerlendirmeleri yapılıyor. Sarıgül’ün amacı, “2015 seçimlerinde milletvekili olmak ve genel başkanlık yarışını milletvekili unvanını aldıktan sonra başlatmak” olarak özetleniyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun Sarıgül’ü olası Parti Meclisi listesine alabileceği de savunuluyor.      m Okan KONURALP /


KÜLTÜR MERKEZİNDE İSMİNİ İSTEMEDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesi Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’ndan isminin verildiği kültür merkezinin adının değiştirilmesini istedi. Selmanpakoğlu, belediye binasında gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Bizim yıllarca özlemini çektiğimiz bir salondu. Çünkü maddi açıdan böyle bir salonu yaptırma şansımız yoktu. Bakırköy Belediyesi’nin öncülüğünde harabe haldeki bir binayı kullanılır hale getirdik. İsmini kültür merkezine vererek, Kılıçdaroğlu’na sürpriz yaptık. Kılıçdaroğlu, kapalı bir salonun yapılması konusunda yönlendirmede bulundu. Biz de kültür merkezi haline getirdiğimiz bu salonunun ismini Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi olarak belirledik. Belediye Meclisi’nde aldığımız kararla da bunu gerçekleştirdik. Merkeze isim verirken herhangi bir şekilde Kılıçdaroğlu’na sormadık. Kılıçdaroğlu, ayrılırken bana ricada bulunarak, isminin verildiği kültür merkezinin adının değiştirilmesini istedi. ‘Merkeze ismimin verilmesi aleyhimde kullanılabilir. Bunu yanlış değerlendirebilirler ve sanki benim isteğimle verilmiş gibi düşünülebilir. Oysa ben böyle bir şey istemedim. Teşekkür ederim. Uygun görmüşsünüz ama mümkünse ismini değiştirseniz sevinirim’ dedi. İsim değişikliğini Belediye Meclisi’nde gündeme getireceğiz. Değiştirilmesine karar verilirse yeni bir isim belirleyeceğiz.” AA




Hürriyet GÜNDEM



91’inci yıla yeni yönetim

No comments:

Post a Comment